Kasvattajanimi

CFA kasvattajanimen hankkiminen

Mikäli sinulla on tarkoituksenasi kasvattaa rotukissoja CFA standardien mukaisesti, täytyy sinun hankkia itsellesi kasvattajanimi, jotta voit rekisteröidä pentusi CFA:han.

Pentujen rekisteröinnin lisäksi CFA-kasvattajanimeä voidaan käyttää osoittamaan kissan omistajuutta merkitsemällä rekisteröity kasvattajanimi jälkiliitteeksi (suffix) CFA-rekisteröidyn kissan nimen perään. Tällöin se merkitään muotoon of + kasvattajanimi. Kissan kokonaisnimi jälkiliitteen kanssa ei saa ylittää 35 merkiä.

Miten kasvattajanimi hankintaan?

Kasvattajanimen hankkiminen on CFA:ssa on helppoa. Sen voi tehdä joko suoraan CFA:n kotisivujen online-palveluiden kautta (tämä palvelu ei vaadi rekisteröitymistä) tai lähettämällä kasvattajanimi anomus (pdf-tiedosto) CFA:n toimistolle normaalissa postissa. Nopein vaihtoehto on onlinena.

Kasvattajanimihakemuksessa voidaan esittää neljää eri vaihtoehtoa kasvattajanimeksi, 1. vaihtoehto on ensisijainen vaihtoehto, 2. vaihtoehto mikäli ensimmäinen vaihtoehto ei kelpaa jne. Kasvattajanimen anomuksen yhteydessä myös kerrotaan ne henkilöt ja yhteystiedot, joiden nimiin kasvattajanimi rekisteröidään.

Jo varatut kasvattajanimet voi tarkistaa tarkistaa CFA:n Cattery name selection tool:ista. Aakkosellista listaa päivitetään aina tietojen muuttuessa.

Kasvattajanimi maksaa 75USD (hinta vuodelta 2014) ja viiden vuoden välein kasvattajanimi pitää ”aktivoida” (renewal fee) seuraavaksi viideksi vuodeksi. On myös mahdollista rekisteröidä elinikäinen kasvattajanimi, kun tietyt kriteerit ovat täyttyneet.

Hyväksytystä kasvattajanimestä toimitetaan kasvattajanimitodistus eli Cattery name registration certificate eli yleiskielellä orange-slip postitse. Todistus sisältää hyväksytyn kasvattajanimen lisäksi mm nimen rekisteröintipäivän, omistajien tiedot, kasvattajanimen numeron ja milloin aktivointimaksu pitää suorittaa.

Rajoitteet kasvattajanimelle

Samaa tai samankaltaista kaltaista kasvattajanimeä ei hyväksytä uudeksi kasvattajanimeksi. Uuden kasvattajanimen täytyy erota vähintään kahdella kirjaimella jo olemassaolevasta kasvattajanimestä. Tuplakirjaimet, esimerkiksi tt, ee, ss jne lasketaan tässä tapauksessa vain yhdeksi kirjaimeksi, joten toisen samanlaisen kirjaimen lisääminen tai poistaminen ei ole hyväksyttävä muutos. Myöskään genetiivimuodon (´s) lisääminen sanan perään ei ole hyväksyttävä muutos. Kasvattajanimi pitää rekisteröidä perusmuodossa.

Kasvattajanimen pituus ei saa ylittää 12 merkkiä. Tämä merkkimäärä sisältää myös ajatusviivat, tavuviivat tai tyhjän sanojen välissä. Muita erikoismerkkejä ei ole luvallista käyttää.
Ihmisten nimiä, kuten Frank tai John jne, ei saa käyttää.
Titteleitä, kuten prinsessa, kreivi, rouva jne, ei saa käyttää.
Kasvattajanimi ei saa olla hyväksytyn rodun nimi.
Kissojen yleisesti tunnettuja lempinimiä ei saa käyttää.
Kasvattajanimi ei saa olla rienaava

Kasvattajanimen ”aktivointimaksu” (renewal fee)

1.1.1988 jälkeen hankitut kasvattajanimet pitää aktivoida viiden vuoden välein. Muussa tapauksessa kasvattajanimen omistaja menettää oikeuden rekisteröidä kasvattajanimelleen pentuja tai käyttää kasvattajanimeään jälkiliitteenä omistamallaan kissalla. Aktivoimattomat kasvattajanimet voidaan laittaa uudelleen haettavaksi tietyn ajan jälkeen. Aktivoimismaksusta ovat vapaita ne kasvattajanimet, jotka on rekisteröity ikuiseksi.
Kasvattajanimen rekisteröintitodistus sisältää tiedon seuraavasti aktivointipäivämäärästä, johon mennessä maksu on pitänyt suorittaa. On kasvattajanimen omistajan vastuulla se, että kasvattajanimi muistetaan aktivoida. CFA muistuttaa kasvattajanimen omistajaa lähestyvästä aktivoinnista.

Ikuisen kasvattajanimen anominen

Kasvattajanimen omistajat voivat anoa CFA-rekisteröidyn kasvattajanimen muuttamista ikuiseksi. Tällöin kasvattajanimen täytyy täyttää seuraavat edelletykset:
1. Kasvattajanimelle täytyy olla rekisteröitynä vähintään 10 Grand Champion, Grand Premier tai Distinguished Merit kissaa. Näistä kymmenestä kissasta vähintään viiden pitää olla saavuttanut Grand Champion -titteli.
2. Kasvattajanimelle on pitänyt rekisteröidä vähintään 10 pentuetta yli 10 vuoden aikajanalla. Ensimmäisen ja viimeisen rekisteröidyn pentueen välillä pitää olla vähintään 10 vuotta.

Mikäli edellä mainitut ehdot täyttyvät, kasvattajanimen ikuistaminen maksaa 100USD, eikä kasvattajanimeä tarvitse tämän jälkeen uudistaa. Kukaan muu ei myöskään voi anoa ikuiseksi vahvistettua kasvattajanimeä omaan käyttöönsä.

Tiesitkö tämän?

CFA-kasvattajanimi kirjoitetaan aina virallisissa papereissa isoilla kirjaimilla, pieniä kirjaimia ei käytetä kasvattajanimen yhteydessä.

Kasvattajanimeä, joka on kerran rekisteröity, ei voida muuttaa toiseen kirjoitustapaan. Olemassaolevaan kasvattajanimeen voidaan tehdä muutoksia sen omistajuussuhteisiin, mikäli kaikki kasvattajanimen omistajat suostuvat muutoksiin. Muutoksesta veloitetaan normaali kasvattajanimen hankintamaksu. Mikäli muutoksia tehdään, lasketaan kasvattajanimen aktivointimaksun viisivuotiskausi alkavaksi muutospäivästä. Ennen 1.1.1988 hankittuihin kasvattajanimiin voidaan tehdä muutoksia samalla periaatteella, mutta kasvattajanimen uudistamismaksua ei ole olemassa.

Kasvattajalla voi olla useita kasvattajanimiä. Jos naaraskissalla on useita eri kasvattajanimen omistavia omistajia tai kasvattajalla itsellään on useita kasvattajanimiä, pentueelle voidaan rekisteröidä vain yksi kasvattajanimi.
Kissalta poistetaan jälkiliite automaattisesti mikäli uusi omistaja ei ole jälkiliitteenä olevan kasvattajanimen omistaja tai uusi jälkiliite haluaan rekisteröidä kissalle.

Mikäli kissan viralliseen nimeen toivotaan tulevan sana ”of”, rekisteröidään tämä ”of” väliviivojen kera, jotta se erotetaan mahdollisesti jälkiliitteestä. Esimerkiksi Duke-of-Earl.

Onko kasvattajanimen hankkimisesta mitään hyötyä?

Mikäli tarkoituksenasi on näyttelyttää kissoja CFA-näyttelyissä, tulee kasvattajanimen ja pentujen rekisteröinti halvemmaksi kuin tuoda jokainen näyttelytettävä kissa sukutaulun kautta tehtävällä rekisteröinnillä CFA:han. Mitään estettä ns tuplarekisteröintien tekemiseen ei ole olemassa, kunhan kasvattaja täyttää eri organisaatioiden kasvatussäännöt.

 

Voiko Cat Fanciers of Finland auttaa sinua?
Mikäli et omista luottokorttia tai et muuten pysty itse hoitamaan rekisteröintiä, ota yhteyttä rekisteröintivastaavamme osoitteessa: rekisterointi(a)cfasuomi.org. Häneltä voi myös kysyä lisätietoja rekisteröinteihin liittyvistä asioista.

 

Comments are closed.