Pentueen ja pentujen rekisteröinti CFA:ssa
CFA-kasvattajien pentujen rekisteröintitapa poikkea totutusta FIFeläisestä käytännöstä, jossa kasvattaja aina rekisteröi pennun ennen luovutusta uuteen kotiin. Toki CFA-kasvattaja voi tämän tehdä myös näin ja se on kasvattajan päätettävissä, mutta CFA tarjoaa kasvattajille myös muita vaihtoehtoja.
Voidakseen rekisteröidä kasvattamiaan pentueita ja pentuja CFA:ssa, täytyy kasvattajalla olla rekisteröity ja määräajoin aktivoitu kasvattajanimi CFA:ssa.
Pentueen rekisteröinti – ei tarkoita pennun rekisteröimistä
Tärkein kasvattajan tehtävä on rekisteröidä pentueensa. Vain tehdyllä pentuerekisteröinnillä voidaan pennut rekisteröidä myöhemmin yksilöllisesti CFA:han. Pentueen rekisteröinti tapahtuu joko CFA:n online-palveluiden kautta tai täyttämällä astutustodistuksen, joka lähetetään postitse CFA:n toimistolle.
Pentueen rekisteröinnissä kasvattaja ilmoittaa syntyneiden pentujen määrän (uros ja naaras pennut sekä yhteenlaskettu pentujen määrä), syntymäajan ja vanhempien tiedot sekä tietenkin omat tietonsa kasvattajana. Uroksen omistajalta pitää saada hyväksyntä pentueen rekisteröimiseksi. Pentueen rekisteröinti maksaa pentujen lukumäärästä riippumatta samanverran, ainoa hintaan vaikuttava asia on se, tekeekö kasvattaja pentueen rekisteröinnin alle vai yli 4kk ikäiselle pentueelle. Määräaikaa pentueen rekisteröimiselle ei ole, joten on mahdollista rekisteröidä jopa 10 vuotias pentue, mikäli kasvattaja niin haluaa.
Tehtyään pentueen rekisteröinnin, kasvattaja saa itselleen joko blue slipin tai yellow slipin tai paperillisen pentueen rekisteröinnin yhteydessä lisäksi green slipin riippuen siitä, mitä palveluita hän on maksanut pentueen rekisteröinnin yhteydessä.
Blue slip – todistus pentueen perusrekisteröinnistä
Rekisteröimällä pentueen kasvattaja saa jokaiselle ilmoitetulle pennulle blue slipin, joka nimensä mukaisesti on sininen väritykseltään. Blue slip tulee automaattisesti jokaiselle pentueen pennulle ja tämä on todistus siitä, että pentu on rekisteröimiskelpoinen CFA:ssa. Pentua ei kuitenkaan ole blue slipin myötä vielä rekisteröity CFA:han yksilöllisesti eli pennulla ei ole rekisterinumeroa eikä rekisteröityä nimeä.
Blue slip sisältää valmiiksi printattuna kasvattajanimen, jolla pentu tullaan rekisteröimään, pennun syntymäajan, rodun, vanhempien ja kasvattajan tiedot sekä tiedon siitä, milloin kasvattaja on rekisteröinyt pentueen.
Kasvattajan pakollisena tehtävänä on täydentää slipin D-osa oikeassa alareunassa. Tähän hän merkitsee kissan värityksen, muut turkkiin liittyvät ominaisuudet, sukupuolen, silmänvärin tarvittaessa ja päivän, jolloin hän on luovuttanut pennun eteenpäin uudelle omistajalle. Kaikki kissat rekisteröidään CFA:ssa automaattisesti ei-kasvatukseen. Mikäli kasvattaja myöntää pennulle kasvatusoikeuden, hän merkitsee pentueen rekisteröinnin yhteydessä saamansa PIN-koodin merkittyyn ruutuun. Vain tällä kasvattajan tietämällä PIN-koodilla kissaa voidaan rekisteröidä kasvatuskäyttöön. Näillä kasvattajan täyttämillä tiedoilla pentu voidaan luovuttaa eteenpäin uudelle omistajalle.
Ellei kasvattaja ole täyttänyt A-osaa eli kissan nimitietoa, voi uusi omistaja itse antaa kissalle kaksi eri nimivaihtoehtoa. Osaan C uusi omistaja täyttää omat yhteystietonsa.
Kun kaikki slipin kohdat on täytetty, voidaan se lähettää CFA:han pennun yksilöllistä rekisteröintiä varten kunhan mukaan liitetään tiedot kuinka rekisteröinti maksetaan. Rekisteröintimaksun suuruuteen vaikuttaa se, missä vaiheessa kaupanteosta slip lähetetään CFA:han. Pakollista slipin lähettäminen ei ole, mutta tämä tarkoittaa sitä, että pennulle ei anneta virallisesti nimeä, eikä sitä voida näyttelyttää tai käyttää kasvatuksessa. Slipin tiedot voidaan lähettää eCat -onlinepalvelun kautta CFA:lle.
Yellow slip – ennakkoon maksettu yksilöllinen rekisteröinti
Pentueen rekisteröinnin yhteydessä kasvattaja voi maksaa ennakkoon (prepaid) pennun yksilöllisen rekisteröinnin CFA:han. Tällaiselle pennulle tulee keltaisesta värityksestään nimen saanut yellow slip, joka eroaa blue slipistä vain värityksensä puolesta sekä vasemassa reunassa lukee mustalla pohjalla prepaid. Pentua ei kuitenkaan ole yellow slipin myötä vielä rekisteröity CFA:han yksilöllisesti eli pennulla ei ole rekisterinumeroa eikä rekisteröityä nimeä. Yellow slip täydennetään samoin kuin blue slip yllä.
Kun kaikki slipin kohdat on täytetty, voidaan se lähettää CFA:han pennun yksilöllistä rekisteröintiä varten. Rekisteröinti on ennakkoon maksettu. Pakollista slipin lähettäminen ei ole, mutta tämä tarkoittaa sitä, että pennulle ei anneta virallisesti nimeä, eikä sitä voida näyttelyttää tai käyttää kasvatuksessa. Slipin tiedot voidaan lähettää eCat -onlinepalvelun kautta CFA:lle.
Green slip – täysin rekisteröity kissa
Kun blue tai yellow slip on toimitettu CFA:han, postittaa CFA takaisin green slipin eli Certificate of Individual registration -todistuksen, joka on osoitus yksilöllisesti CFA:han rekisteröidystä kissasta. Vaihtoehtoisesti kasvattaja on voinut tehdä yksilöllisen rekisteröinnin suoraan CFA:han lähettämällään astutustodistuksella. Green slip, kuten varmaan jo edellisen pohjalta arvaattekin, on saanut nimensä vihreästä väristä. Kissaa, jolla on green slip voidaan näyttelyttää ja käyttää kasvatuksessa, mikäli kasvattaja on myöntänyt kissalle kasvatusoikeuden.
Green slip sisältää kissan rekisteröidyn nimen, rekisterinumeron, värin, rodun, sukupuolen ja syntymäajan. Tämän lisäksi slipistä ilmenee vanhempien, omistajan ja kasvattajan tiedot sekä päivämäärä jolloin kissa on rekisteröity CFA:han.
Ohje pentueen rekisteröimiseen
Sinulla on kaksi tapaa pentueen rekisteröimiseen: CFA:n eCat online -palvelut tai astutustodistus – Litter Application -lomake. eCatin kautta pentueen ja pentujen yksilöllinen rekisteröinti on huomattavasti nopeampaa kuin paperillisena postittamalla.