CFA:n tittelit

CFA:n tittelit

Näyttelypäivän kulku

Näyttelyilmoittautuminen

Kissat eivät tavoittele pelkästään Champion (CH), Premier (PR), Grand Champion (GC) tai Grand Premier (GP) -titteleitä vaan CFA:n näyttelykauden parhaimmille kissoille myönnetään myös muita arvonimiä. CFA:n näyttelykausi ei mene kalenterivuosittain vaan näyttelykausi alkaa 1.5. ja päättyy 30.4. Mikäli 30.4 sattuu lauantaille ja sunnuntain on jo 1.5, lasketaan kyseinen viikonloppu jo seuraavaksi näyttelykaudeksi.

Champion (CH) ja Premier (PR)

Avoimen luokan kissa saavuttaa Champion/Premier- tittelin kun kuusi tuomaria on hyväksyttävästi käsitellyt kissan. Noviisi -luokassa aikuinen kissa kerää Winners ribboneita ja saavutettuaan niitä kuusi, kissa on oikeutettu Champion tai Premier -titteliin.

Champion ja Premier ovat maksulliset tittelit CFA:ssa ja ne pitää anoa kissalle. Noviisiluokan kissa täytyy rekisteröidä CFA:han ennen kuin titteliä voidaan anoa. Tämän jälkeen ylempien luokkien pistelaskennasta huoltii CFA. Titteli anotaan joko näyttelyssä tai postitse CFA:n Champion/Premiership Claim formilla tai CFA:n online-palveluiden kautta (rekisteröitymisen vaativa palvelu).

Grand Champion (GC) ja Grand Premier (GP)

Avoimessa, Champion tai Premier -luokissa kilpailevat kissat saavuttavat jokaisesta voittamastaan Champion tai Premier kissasta yhden pisteen. Grand Champion -titteliin vaaditaan pisteitä 200 ja Grand Premieriin 75. Pisteiden kertymistä voi seurata CFA:n online palvelusta.

Grand Champion -titteli otettiin käyttöön CFA:ssa jo vuonna 1930.

National Winner (NW)

Korkein CFA:n näyttelyissä saavutettava titteli on National Winner (NW). NW-titteli myönnetään vuosittain koko CFA:n 25 parhaalle aikuiselle, 20 parhaalle nuorelle sekä 20 parhaalle kastraatille. NW-titteli myönnettiin ensimmäisen kerran 1971.

Breed Winner (BW)

Breed Winner -kissat eli rotunsa parhaat palkitaan National Winnereiden yhteydessä siten, että rodun parhaalle annetaan koristelaatta, 2. ja 3. sijoille ruusuke.

Regional Winner (RW) ja Divisional Winner (DW)

Regional Winnerit (RW) ovat oman näyttelyalueensa eli regioonan parhaimpia kissoja. Aikuisissa, kastraateissa ja pennuissa RW -tittelin saavat 25 parasta kissaa.

Divisional Winner (DW) jaetaan International Divisionassa sekä Euroopalle että Aasialle. Tittelin saavat aikuisista ja pennuista 20 parasta ja kastraateista 10 parasta. Suomi kuuluu International Divisioniin Euroopan alueelle.

Divisional Winner eli DW-tittelin saaneet palkitaan seuraavasti:
– Paras kissa: pokaali ja ruusuke
– 2. – 20. parhaille kunniakirja
– paras pentu: pokaali ja ruusuke
– 2. – 20. paras pentu: kunniakirja
– paras kastraatti: pokaali ja ruusuke
– 2. – 10. paras kastraatti: kunniakirja

Distinquished Merit (DM)

CFA myöntää Distinguished Merit (DM) -tittelin naaraskissalle, jonka jälkeläisistä ainakin viisi on saavuttanut tittelin Grand Champion tai Grand Premier tai Distinguished Merit ja uroskissalle, jonka jälkeläisistä ainakin viisitoista on saavuttanut em. tittelit.

Vaikka DM perustuu näyttelyttämiseen, pidetään DM-titteliä kasvattajatittelinä. Se kertoo, miten hyvin kasvatuksessa on onnistuttu seuraavassa sukupolvessa.

 

Kaikki edellä mainitut tittelit kirjataan CFA:n sukutaulujen yhteyteen.

Comments are closed.