CFA

The Cat Fanciers’ Association, Inc (CFA)

The Cat Fanciers’ Association Inc (CFA) on amerikkalainen, maailman suurin kissajärjestö, joka on perustettu jo vuonna 1906. CFA on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on hyväksymiensä kissarotujen tunnetuksi tekeminen, rotukissarekisterin pitäminen ja kissojen aseman sekä hyvinvoinnin parantaminen.

CFA:han kuuluu yli 650 jäsenklubia eri puolilla maailmaa. Yksi näistä jäsenklubeista on Cat Fanciers of Finland ry. CFA:han ei itsessään kuulu henkilöjäseniä, vaan halukkaat liittyvät jäseniksi jäsenklubeihin. Kasvattamiseen, pentujen rekisteröimiseen, näyttelyttämiseen tai muihin CFA:n tarjoamiin palveluihin ei kuitenkaan vaadita jäsenyyttä.
CFA:n toimisto, Central Office, sijaitsee Alliancessa, Ohiossa, USA:ssa, josta mm. kaikki viralliset sukutaulut, rekisteröintitodistukset yms. toimitetaan joka puolelle maailmaa. Toimistossa on töissä yli 20 vakituista työntekijää.

Näyttelytoiminta

Ensimmäiset CFA:n alaiset kissanäyttelyt järjestettiin jo perustamisvuonna 1906 Buffalossa ja Detroitissa. Nykyisin jäsenklubien järjestämiä näyttelyitä pidetään lähes 500 vuosittain, joista suurin osa järjestetään yhdistyksen ydinalueella Pohjois-Amerikassa.

Koska näyttelytoiminta on laajamittaista, koko maailman kattavaa, on näyttelytoiminta jaettu alueellisesti regioneihin ja divisioneihin. Näyttely-vyöhykkeistä seitsemän Regionat 1-7 sijaitsevat Pohjois-Amerikassa, kahdeksas Japanissa (Region 8 Japan) ja yhdeksäs Euroopassa (Region 9). Tämän lisäksi on Kansainvälinen (International division), joka kattaa kaikki muut maanosat. Suomi kuuluu Region 9 – Eurooppaan.

Euroopan alueella näyttelyiden määrä on kasvusuunnassa ja näyttelyitä järjestetään vähintään kerran kuukaudessa. CFA:n näyttelykausi ei ikole kalenterivuosittain tammikuusta joulukuuhun, vaan uusi näyttelykausi starttaa aina toukokuun alusta alkaen päättyen huhtikuun viimeiseen viikonloppuun.

Kasvatustoiminta ja rodut

CFA:lla on yhtenäiset säännöt koskien kasvatusta – suomalainen kasvattaja rekisteröi pentunsa samoilla ehdoilla ja samalla hinnalla kuin amerikkalainen tai japanilainen kasvattajakollegansa. FIFe:stä tuttuja maakohtaisia lisäsääntöjä ei ole olemassa. Kansalliset, valtion taholta tulevat rajoitteet ovat tietenkin asia erikseen, jotka jokaisen kasvattajan on huomioitava omassa kasvatustyössään.

Hyväksyttyjä rotuja on CFA:ssa kaikkinensa 42 ja osa roduista sisältää sekä pitkäkarvaisen että lyhytkarvaisen version; uusin sertioikeudet saanut rotu on Bengal. Lykoi, Khao Manee ja Toybob osallistuvat miscellaneous-luokassa joka tarkoittaa sitä, että rotua voi rekisteröidä ja kun tarvittava määrä on rekisteröity CFA:n rekisteriin, voi rotu pyrkiä seuraavalle asteikolle rodun hyväksymiseksi.

CFA:n suosituin rotu rekisteröintitilastojen perusteella oli pitkään persialainen, mutta nyt sen ohi ovat menneet ragdoll, exotic ja brittiläinen lyhytkarva. CFA tuo mukanaan myös uutukaisia rotuja mukanaan, kuten bombay ja havana brown. Suomalaisille tutut rodut voivat olla eri nimellä CFA:ssa, kuten FIFessä tunnettu burma on CFA:ssa eurooppalainen burma ja siamilaisen neljän perusvärimuunnoksen ulkopuolelle jäävät väritykset ovat colourpoint shorthaireja. Osa tutuista roduista on CFA:ssa hyväksymättömiä, kuten eurooppalaiset lyhytkarvat.

CFA ja kissojen hyvinvoinnin tukeminen

CFA rekisteröidyt kissat ja näyttelyt ovat kissaharrastajille varmastikin se tutuin toiminta. CFA:lla on kuitenkin ollut varsin merkittävä vaikutus kissojen terveyteen liittyvien tutkimuksien rahoittajana. Nämä tutkimustulokset vaikuttavat myös jokaisen kissan omistajan arkeen eläinlääkärinvastaanotolla käydessä.

CFA perusti 1960-luvulla The Winn Feline Foundation -säätiön, joka jakaa saatuja lahjoituksia eläinlääketieteelliseen tutkimukseen ja koulutukseen. Säätiö on vuosien varrella jakanut noin 1,5 miljoonaa euroa tutkimuksiin, joiden avulla on mm. saatu kehitettyä testit FeLV:iin ja FIV:iin, pystytty selvittämään veriryhmien yhteensopivuusongelmat ja kehittämään erilaisia DNA testejä sairauksiin, uusimpana mm. persialaisen ja exoticin PKD DNA-testin sekä maine coonien että ragdollien HCM:n testien kehittäminen.

Tällä hetkellä eläinlääkäri Susan Littlen johtaman Winnin tunnetuimmat projektit ovat The Ricky Fund -rahasto HCM-tutkimukseen ja The Bria Fund -rahasto FIP-tutkimukseen. The Winn Feline Foundationin lisäksi muita yleishyödyllisiä CFA:n ylläpitämiä toimintoja ovat erilaiset rahastot mm. kodittomien rotukissojen välittämiseen (Purebred rescue) ja luonnonkatastrofialueella asuneiden kissojen pelastamiseksi (Disaster relief). CFA myös rahoittaa lukuisia julkaisuja, joilla pyritään välittämään oikeaa tietoa kissojen oikeasta hoidosta.

The Cat Fanciers’ Association, Inc

Comments are closed.